F.A.Q.

FAQ

SEO vragen en antwoorden lijst

Heb jij nog vragen over SEO? In deze vragen en antwoorden lijst vind je de meest gestelde vragen over SEO, inclusief antwoord. Mocht je het antwoord op jouw vraag niet terugvinden in onze vragen en antwoorden lijst, neem dan gerust contact met ons op.

Wat is een SEO specialist?

Een SEO specialist heeft zich gespecialiseerd in SEO (Search Engine Optimization). In het Nederlands noemen we dit ook wel zoekmachine optimalisatie. Een SEO specialist helpt je dus om jouw website te optimaliseren, zodat je een betere positie in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines krijgt. Hiervoor maakt een SEO specialist gebruik van verschillende technieken.

Wat doet een SEO specialist?

Een SEO specialist zorgt ervoor dat jouw website beter gevonden wordt in Google en andere zoekmachines. Hiervoor maakt de SEO specialist gebruik van zowel on-page als off-page optimalisatietechnieken. Een SEO specialist kan je website onder andere technisch optimaliseren, de content verbeteren en/of aanvullen en backlinks aanmaken naar jouw website.

Wat doet een SEO consultant?

Je kunt een SEO consultant inschakelen als je zelf aan de slag wilt met je SEO. De SEO consultant kan een effectieve strategie voor je uitstippelen. Zo weet jij precies wat je moet doen om hoger in Google te scoren. Je hebt dan wel voldoende tijd of personeel nodig om zelf de SEO te verzorgen.

Wat zijn de voordelen van SEO?

Vrijwel iedereen maakt vandaag de dag gebruik van het internet. Om het internet te navigeren zullen de meeste mensen zoekmachines, zoals die van Google, gebruiken. Ook jouw doelgroep is dus te bereiken door middel van SEO. Met SEO wordt jij beter vindbaar in de zoekmachines en zul je dus meer klanten krijgen.

Omdat je met SEO de mensen bereikt die echt op zoek zijn naar jouw diensten en/of producten, ligt het conversieratio vrij hoog. SEO is dus een vorm van pull marketing. Bovendien zullen de resultaten van SEO nooit zomaar verloren gaan. Dat in tegenstelling tot wanneer je advertenties plaatst met Google Ads bijvoorbeeld. Zodra je dan stopt met betalen, dan verdwijnen je advertenties ook direct.

Wat is on-page optimalisatie?

Bij on-page optimalisatie worden de on-page ranking factoren van je website geoptimaliseerd. Zo wordt er bijvoorbeeld verbetering aangebracht aan de technische kant van je website. Ook wordt bestaande content SEO-geoptimaliseerd en zal er vaak ook nieuwe content worden geschreven. Er zijn honderden technische factoren die de ranking van je website in de zoekmachines kunnen beïnvloeden. Al deze factoren kunnen bij on-page optimalisatie geoptimaliseerd worden.

Wat is off-page optimalisatie?

Bij off-page optimalisatie zal men niet direct aanpassingen op je website verrichten. Bij off-page optimalisatie wordt er voornamelijk aan linkbuilding gedaan. Er worden dus backlinks naar je website gecreëerd. Ook kan er bijvoorbeeld een pagina op Google Mijn Bedrijf voor je worden aangemaakt. Off-page optimalisatie is net zo belangrijk als on-page optimalisatie voor de ranking van een website of webshop in Google.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een belangrijke off-page optimalisatie techniek. Bij deze techniek worden er backlinks naar je website gecreëerd. Belangrijk is dat deze links merendeel afkomstig zijn van relevante websites van hoge kwaliteit. Google kijkt namelijk niet alleen naar het aantal links dat naar je website verwijst, maar ook naar de kwaliteit van iedere link. Een goede SEO specialist zal er dus voor zorgen dat je een natuurlijk linkprofiel behoudt.

Het is eigenlijk tegen de guidelines van Google om links te kopen. Toch zal vrijwel iedere blogger een kleine vergoeding vragen voor zijn of haar diensten. Besluit je om toch links te kopen, dan is het belangrijk dat het ook links van hoge kwaliteit betreft.

Wat kost een toppositie in Google?

Wat een toppositie in Google je zal kosten, is vooraf moeilijk te bepalen. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het bijvoorbeeld lastiger om op zoekwoorden met veel concurrentie te scoren. Van hoeveel concurrentie er sprake is, is ook afhankelijk van in welke branche je actief bent. Hoeveel werk er benodigd is, is ook afhankelijk van je huidige posities in de zoekmachine.

Wij gaan graag samen met je na wat jouw doelen zijn en hoe we deze kunnen bereiken. Op basis daarvan kunnen we je een kostenindicatie geven.

Hoe lang duurt het voordat ik verschil zie met SEO?

SEO is een proces dat even tijd nodig heeft voor je resultaat ziet. Als je vandaag met SEO begint, sta je morgen nog niet gelijk in de top drie van Google. De zoekmachines zullen ook niet ieder moment van de dag je website crawlen. Oftewel, aanpassingen aan je website zullen niet direct bekend zijn bij Google. Na een maand kun je al kleine verschillen gaan zien, afhankelijk van hoeveel concurrentie er is. Het kan echter nog langer duren voordat je een toppositie in Google bemachtigt. Houd er echter rekening mee dat SEO een investering is en niet alleen een kostenplaatje. Uiteindelijk zul je de kosten terugverdienen.

Kun je de SEO van je website ook zelf verzorgen?

Het is moeilijk om de SEO van je website compleet zelf te verzorgen. Om te beginnen moet je hiervoor over de juiste kennis beschikken. Bovendien heb je een groot netwerk nodig om de linkbuilding van je website of webshop zelf te verzorgen. Je kunt wél een SEO consultant inschakelen, zodat deze je kan vertellen wat er nog allemaal moet gebeuren.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf alvast een en ander aan SEO te doen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om regelmatig blogs voor je platform te schrijven. Met meer interessante content zal je website vast en zeker hoger kunnen scoren.

Wat zijn black hat technieken?

Black hat technieken zijn technieken die tegen de guidelines van Google in gaan. Black hat technieken kunnen bestraft worden door Google. Je krijgt dan een zogenaamde Google Penalty. Als je een Google Penalty hebt, zul je juist minder goed te vinden zijn in de zoekresultaten. Heb je black hat technieken gebruikt en is dit bestraft door Google, dan is het nog wel mogelijk om dit te herstellen. Hier gaat echter wel tijd overheen. Op de lange termijn leveren black hat technieken dus ook niet zoveel op.

25 veelgestelde vragen linkbuilding

Heb jij nog vragen over linkbuilding? Op deze pagina met daarop 25 veelgestelde vragen linkbuilding vind je wellicht ook het antwoord op jouw vraag. Na het lezen van deze pagina heb je een goed beeld van wat linkbuilding (in samenwerking met Rise Online) nu precies inhoudt.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een vorm van off-page SEO (search engine optimization). Dit is een belangrijke techniek om hoger in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines te komen. Bij linkbuilding worden er nieuwe backlinks naar je website of webshop aangemaakt. Het is daarbij van belang dat de kwaliteit van de backlinks hoog is en dat de backlinks ook relevant zijn.

Wat kost linkbuilding?

Wat linkbuilding kost, is afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt en in welke branche je actief bent. Wil je op tientallen zoekwoorden scoren, dan zullen er veel meer backlinks nodig zijn dan wanneer je op enkele zoekwoorden wilt scoren. Bovendien kan de hoeveelheid concurrentie ook per branche verschillen. Voor linkbuilding is dus altijd een aanpak op maat nodig, en de prijs zal dus ook vrijwel altijd variëren.

Wat doet een linkbuilder?

Een professionele linkbuilder heeft een breed netwerk, waardoor hij in staat is om maandelijks nieuwe backlinks naar jouw website of webshop te creëren. Daarbij let een linkbuilder ook op de kwaliteit en relevantie van de websites waarop de backlinks geplaatst wordt. Een linkbuilder kan ook webmasters benaderen die buiten zijn reguliere netwerk vallen voor backlinks van zeer hoge kwaliteit. Een linkbuilder zal vooraf ook een goede strategie bedenken en voert hiervoor onder andere een zoekwoordonderzoek uit.

Waarom linkbuilden?

Google en andere zoekmachines hechten waarde aan backlinks. Dit is immers een teken dat jouw website relevant is voor de bezoekers van een andere website. De inhoud van je website moet dus interessant zijn voor die doelgroep. Naarmate je meer kwalitatieve en relevante backlinks krijgt, zal dus ook je ranking in de zoekmachines verbeteren. Dat leidt weer tot meer bezoekers en indirect dus ook tot een hogere omzet.

Hoe werkt linkbuilding bij Rise Online?

Bij Rise Online zullen we eerst een aanpak op maat bedenken. Wij werken samen met verschillende webmasters en online marketingbureaus. Hierdoor zijn we in staat om iedere maand weer nieuwe backlinks te creëren. Wij houden bij het creëren van backlinks altijd rekening met de kwaliteit en relevantie van de websites waarop we de backlinks plaatsen. Je ontvangt van ons iedere maand een update van wat we voor je website gedaan hebben en van de vooruitgang die we geboekt hebben.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat ga zien?

Het is moeilijk te zeggen hoe lang het duurt voordat je resultaat gaat zien met linkbuilding. Dit is namelijk ook afhankelijk van hoe concurrerend de branche is waarin je actief bent. Het duurt bovendien altijd even voordat de crawlers van Google de backlinks ontdekt hebben. Na een aantal maanden zie je vaak al vooruitgang. Het is niet te zeggen hoe lang het duurt voordat je in de topresultaten van Google terug te vinden bent. We kunnen wel een inschatting voor je maken.

Welke resultaten heeft linkbuilding?

Een goede linkbuilding strategie zal altijd resultaat hebben. Bovendien zal je de kosten uiteindelijk ook terugverdienen. Je kunt linkbuilding dus als een investering zien. Als je de kosten van linkbuilding op de lange termijn niet terugverdient, dan gaat er iets mis. Welke resultaten linkbuilding exact heeft, is echter niet te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van ontzettend veel factoren.

Hoe lang duurt een linkbuilding campagne?

Een linkbuilding campagne duurt zo lang als je zelf wilt. Sta je al op de eerste plek van Google met je focus zoekwoorden? Dan kunnen we ons altijd nog focussen op andere interessante (long tail) zoekwoorden. Daarnaast kun je ook besluiten om aan linkbuilding te blijven doen, om te voorkomen dat de concurrentie je na verloop van tijd zal inhalen. Een linkbuilding campagne kan dus één jaar duren, maar ook vijf jaar of langer.

Hoe ziet de content die geschreven wordt eruit?

Vaak worden de backlinks verwerkt in blogartikelen die op andere websites geplaatst worden. Die content is altijd relevant aan het onderwerp van jouw website. Bij het schrijven van de content wordt ook rekening gehouden met de zoekwoorden waarop je wilt scoren. De content wordt geschreven door copywriters die exact weten hoe ze een SEO-tekst moeten inrichten. Doorgaans noemen we geen bedrijfsnamen, tenzij dat je aangeeft dit graag te willen of als we geen andere optie hebben (als het zoekwoord gelijk is aan je bedrijfsnaam bijvoorbeeld). We bieden je overigens ook de mogelijkheid om de content in te zien, zodat je feedback kunt geven.

Verzorgen jullie ook de interne links?

Interne links zijn een onderdeel van on-page SEO optimalisatie. Dit valt eigenlijk dus niet onder de categorie linkbuilding. Echter, zijn we bij Rise Online ook in staat om je website on-page te optimaliseren. Als je graag wilt dat wij de interne linkstructuur voor je verbeteren, behoort dit dus ook tot de mogelijkheden.

Op welke zoektermen moet ik scoren?

Op welke zoektermen je moet scoren is afhankelijk van je doelgroep en de branche waarin je actief bent. Ook je budget speelt een rol. Met een lager budget kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de focus te leggen op longtail zoekwoorden met minder concurrentie. Wij doen graag een zoekwoordonderzoek voor je, zodat je precies weet op welke zoekwoorden er gescoord moet worden.

Gaat mijn ranking achteruit als ik stop met linkbuilding?

Zodra je ervoor kiest om de samenwerking te beëindigen, zullen we de backlinks naar je website nog niet offline halen. Je zal na het beëindigen van de samenwerking dus geen plotselinge daling zien. Houd er wel rekening mee dat je concurrentie waarschijnlijk niet stil zal zitten. Na verloop van tijd bestaat er dus wel een kans dat je minder goed vindbaar zal worden.

Ontvang ik een linkbuilding rapportage?

Ja, bij Rise Online vinden we een transparante werkwijze zeer belangrijk. We stellen dan ook altijd een rapportage voor je op, zodat je kunt zien wat we gedaan hebben. Op die manier weet je precies wat er gebeurt en zie je ook of we vooruitgang we boeken.

Hoe lang duurt het voordat een backlink verschil maakt?

Een enkele backlink zal doorgaans niet zoveel verschil maken. Meestal duurt het maximaal veertien dagen voordat het algoritme van Google de backlink ontdekt heeft. Na deze periode hebben de meeste backlinks dus al invloed op de waarde die de zoekmachines aan je website toekennen.

Is het mogelijk om naar meerdere URL’s te linken?

Jazeker, het is mogelijk om op meerdere pagina’s te ranken. Sterker nog, dit is ook aan te raden, want zo behoudt je website een natuurlijk linkprofiel. We zullen echter niet snel meer dan twee backlinks in één blogartikel plaatsen. Dit kan namelijk aangeduid worden als linkspam, en dus averechts werken. Als er naar meerdere URL’s gelinkt wordt, zullen er dus ook meer blogs geschreven moeten worden.

Zijn de blogs altijd uniek?

Bij Rise Online zorgen we ervoor dat ieder blogartikel waarin een backlink naar je website staat, uniek geschreven wordt. De content wordt geschreven door ervaren copywriters. Belangrijk is om nooit gebruik te maken van duplicate content. Dit kan niet alleen tot een claim leiden i.v.m. het auteursrecht, maar ook herkent Google dit. Bij Rise Online kun je er dus zeker van zijn dat ieder blogartikel uniek geschreven wordt.

Variëren de ip-adressen van de blogwebsites?

Ja, bij Rise Online proberen we zoveel mogelijk op blogs met verschillende ip-adressen te plaatsen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat alle backlinks geplaatst worden op websites met hetzelfde ip-adre

Is het mogelijk om zelf te bepalen waar de backlink geplaatst wordt?

Bij Rise Online overleggen we graag met je waar de backlink geplaatst moet worden. Zo kunnen we je een aantal mogelijkheden voorleggen. Het is uiteraard niet mogelijk om zelf een willekeurige website van het web te kiezen. We hebben een breed netwerk, maar we kennen niet iedere webmaster! Wél kunnen we op verzoek voor je nagaan of het mogelijk is om een blog op een specifiek platform te plaatsen. De kosten zullen dan vaak wel een stuk hoger liggen dan wanneer we gebruik maken van ons vaste netwer

Wat als ik de blogs zelf wil schrijven?

Wil je graag zelf de content schrijven? Dan is ook dit eventueel mogelijk. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Overigens is het wel goed om te weten dat de platforms ook bepaalde eisen aan de kwaliteit van de teksten stellen.

Op wat voor kwaliteit websites worden de backlinks geplaatst?

De kwaliteit van de websites waarop de backlinks geplaatst worden, verschilt. Echter, zullen we altijd proberen om de backlinks op websites van hoge kwaliteit te plaatsen. We controleren de kwaliteit op verschillende manieren. Zo checken we bijvoorbeeld de DA-waarde met behulp van de Moz toolbar.

Wat verzorgen jullie naast linkbuilding?

Het is mogelijk om ons uitsluitend voor je linkbuilding in te schakelen, maar daarnaast kunnen wij ook je algehele SEO verzorgen. We kunnen je website bijvoorbeeld ook technisch optimaliseren of van nieuwe SEO content voorzien. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een linkbuilding specialist?

We vinden het natuurlijk erg fijn als je besluit om voor onze diensten te kiezen! Wil je toch nog even verder kijken? Dan is het belangrijk dat je voor een linkbuilder met een transparante werkwijze kiest. Het is bijvoorbeeld prettig als je regelmatig rapportages krijgt, zodat je weet dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt. Ga ook na of het bedrijf in kwestie voldoende ervaring heeft. Bij Rise Online hebben we bijvoorbeeld een pagina met SEO cases.

Zijn er ook risico’s verbonden aan linkbuilding?

Linkbuilding kent vrijwel geen risico’s als het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Er zijn echter veel marketingbureaus die nog gebruik maken van ouderwetse technieken. Zo spammen zij bijvoorbeeld backlinks onder forums etc. Deze technieken kunnen wél leiden tot een Google Penalty. Om die reden kunnen we iedereen sterk aanraden om goed na te gaan met welk marketingbureau je in zee gaat.

Zijn er taken die ik zelf op kan pakken?

Linkbuilding is een techniek die je het best aan een specialist kunt overlaten. Het is echter wel mogelijk om op een creatieve manier aan nieuwe backlinks te komen. Maak bijvoorbeeld goed gebruik van social media en vraag vrienden met een website of zij een backlink willen  plaatsen. Het zelf verkrijgen van backlinks is echter wel tijdrovend. We raden dan ook aan om hiernaast een linkbuilding specialist in te schakelen als je echt verschil wilt maken.

Waar kan ik terecht voor mijn overige vragen over linkbuilding?

Heb je na het lezen van deze pagina nog steeds vragen over linkbuilding? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zullen je vragen graag beantwoorden. Ben je geïnteresseerd in onze diensten? Dan plannen we graag een vrijblijvend gesprek met je in.